Blauwe geest

‘Je zult altijd worden wat je aanbidt.’

Bill Johnson op de website van Bethel Worship

Bill’s schoondochter, Jenn Johnson, is senior worshipleider en oprichter van Bethel Music.1 In één van haar preken beschrijft Jenn haar godsbeeld. Ze legt uit: ‘Ik beschrijf de drie-eenheid als volgt aan mijn kinderen (dat voorbeeld mag je gebruiken..  ‘graag gedaan’).  God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest zijn als een appel. Het is hetzelfde ding, maar het bestaat uit drie delen. En ze hebben allemaal hun eigen ‘speciale dingetje’ en het is gewoon geweldig, maar het is allemaal hetzelfde ding.2

Op een vrouwenconferentie probeert Jenn het statische beeld dat haar toehoorders van God hebben te ‘nuanceren,’ zodat het niet zo zwart-wit is. Hierbij neemt ze niet de Bijbel, maar haar eigen ervaring als maat. Ze stelt: ‘Dus míjn God.. God voor míj, Jezus voor mij, en de Heilige Geest voor mij, is als de geest van Aladdin. ‘Maar, dat is ‘zwart’! Dat is.. dat is.. daar ben ik het niet mee ee..’ Kan me niet schelen, dat is wie hij voor mij is. En hij is grappig. En hij’s sluw. Hij’s dommig. Hij’s geweldig. Hij’s als de wind.. hij is overal omheen. [..] God is behoorlijk veel grappiger als we denken dat Hij is!3 En verder: ‘Dit zal waarschijnlijk aanstootgevend voor je zijn.. maar ach ja. Ik ervaar de Heilige Geest als de geest van Aladdin. En hij is blauw. En hij’s grappig. En hij’s sluw. En hij’s dapper en hij’s overal.’

Het ‘dingetje’ is dat we Gods beeld niet kunnen vervormen tot wie we denken dat Hij is. Onze ervaring is namelijk heel ‘echt,’ maar niet automatisch de waarheid. God zegt dat Zijn Woord de waarheid is, (Joh 17.17) dat het Woord God is en dat God Zich door Zijn Woord heeft geopenbaard. Dit sluit het beeld van een blauwe god of geest uit de fles die op commando onze wensen vervult volledig uit. Van oudsher aanbidden mensen goden die ze hebben gemaakt naar hun eigen inzicht en naar hun eigen beeld. De profeet Jesaja bijvoorbeeld, beschrijft hoe mensen een boom kappen, er een stuk hout uitnemen en het bewerken naar hun eigen beeld, om daar dan voor te knielen en het te aanbidden als zijnde god. (Jes 44) Koning David veroordeelt deze mensen in de psalmen, wanneer hij schrijft: ‘Laat wie ze maken hun gelijk worden, al wie op hen vertrouwt.’ (Ps 135)

In zekere zin heeft Bill Johnson dus gelijk als hij zegt dat mensen worden wie ze aanbidden. De vraag is dan ook wie we aanbidden; een afgod naar ons beeld geschapen of de God die hemel en aarde schiep en ons naar Zijn beeld. Hoewel Jenn Johnson bovengenoemde uitspraken meer dan tien jaar geleden deed, volgt Bethel Music nog steeds eenzelfde dwaalspoor. Bethel Music zangeres Amanda Lindsey Cook bijvoorbeeld, beschreef Jezus in 2019 nog als ‘Verlicht Meester’4 en Christus als een bewustzijn, ‘de bron naar goddelijke wezenlijkheid,’ ‘Christusbewustzijn.’5 Dit zijn geen Bijbelse, maar New Age definities.

Verschillende aanbiddingsliederen van Bethel Music zijn in de Opwekkingbundel opgenomen. Deze liedbundel wordt landelijk door veel verschillende kerken en denominaties gebruikt. Vorige maand schreef Bas Krins een brandbrief waarin hij de lezer oproept geen Bethel muziek meer te gebruiken. Een deel daarvan werd als artikel in het Nederlands Dagblad gepubliceerd.

De vraag is, wat doen wij? Weten wij wie we aanbidden?

Plaatjes: de blauwe geest van Aladdin en de blauwe godheid Shiva.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s