Rohr weerlegd

Richard Rohr is bestsellerauteur en misschien wel ’s werelds grootste promotor van het enneagram; een persoonlijkheidsmodel om tot het zgn. ‘ware zelf’ te komen. Rohrs invloed reikt tot ver binnen Nederland en is niet gebonden aan kerkmuren. Zo zei Elbert Smelt, leadzanger van de christelijke band Trinity in een interview met de EO Richard Rohrs boek over het enneagram te hebben verslonden en sindsdien overal te verkondigen.1 Hoewel Rohr zichzelf identificeert als Franciscaans pater, onderwijst hij geen christelijke leer, maar christelijk klinkende leer.

Zo gelooft Rohr dat het goddelijke, ‘God’, ‘Christus’, in alles is. Hij maakt geen scheiding tussen Schepper en geschapene. Dit is pan(en)theisme, een lering die de kern vormt voor de New Age. Hij gelooft dat de schepping een eerste incarnatie van God is. Ook gelooft hij dat de mens tot een godsbesef moet komen, het besef van inherente goddelijkheid. Rohr stelt dat het slechts het denken is dat de mens ervan weerhoudt zich één te wanen met het goddelijke in hemzelf (het ‘ware zelf’) en het goddelijke in al het andere. Manieren om tot het opheffen van dit gevoel van gescheidenheid te komen zijn onder meer contemplatief gebed en het enneagram. Rohrs geloof staat haaks op belangrijke Bijbelse leerstellingen zoals het verzoenend werk van de Here Jezus aan het kruis.

In een online videoconferentie over het enneagram weerlegt christelijk apologeet en voormalig New Age gelovige Dr. Douglas Groothuis een aantal van Rohrs leerstellingen en vergelijkt deze met de Bijbel.

Zo neemt hij Rohrs geloof dat scheiding van God een illusie is onder de loep: ‘Het is de gedachte, dat je gescheiden bent van God die deze gescheidenheid schept. Objectief gezien is dat niet zo,’ aldus Rohr. ‘Ik ben nooit gescheiden geweest van God, noch kan ik dat zijn, behalve in mijn gedachten.’2

In reactie citeert Groothuis Jesaja: ‘Maar uw ongerechtigheden maken scheiding tussen u en uw God, uw zonden doen Zijn aangezicht voor u verborgen zijn, zodat Hij u niet hoort.’ Jesaja 59:2 Groothuis: ‘de Bijbel veronderstelt dat we van God gescheiden zijn door zonde. Rohr probeert dat te ontkennen door het gebruik van Bijbelse woorden, door het gebruik van teksten uit hun context, gebruikt ze als een excuus voor zijn onjuist wereldbeeld, onjuiste filosofie en onjuist evangelie.’

Het opheffen van de illusie van gescheidenheid is een New Age leer die ‘at-one-ment’ wordt genoemd. Verzoening tussen God en mens vergt hierbij geen ‘bloederig offer’, maar slechts een verandering in perceptie. Rohrs leer is niet nieuw. New Thought leider Annie Rix Militz herdefinieerde het Bijbelse begrip van verzoening al aan het begin van de vorige eeuw. Ze schreef: ‘De absolute waarheid is dat er slechts Eén Wezen in het universum is en dat ene is God: dat de mens uit zichzelf niets is, gescheiden van God. Dat is een illusie, een vals geloof, dat er enige scheiding is die echt is.’3

Het volledige betoog van Douglas Groothuis is hier te bekijken en erg de moeite waard:

Hoe kunnen we onderscheiden of wat geleerd wordt Bijbels is? Groothuis’ advies: ‘Ken je Bijbel, bestudeer de Schrift, neem een goede studiebijbel, wees betrokken in een kerk die zich op de Bijbel baseert en bid dat de Heilige Geest – die aan elke gelovige is gegeven – je in alle waarheid leidt en het verschil laat zien tussen het ware en het surrogaat.’

Eén gedachte over “Rohr weerlegd

 1. Dr. Doug Groothuis wat hij zegt over het kennen vd bijbel , mediteren , teksten uit het hoofd leren , onderzoeken behoren tot een bijbelgetouw gelovige…. Ik schrok dat er bandleden van Trinity dit boek hebben gelezen en deze fake waarheid als zoetekoek verslonden en dit ook als boodschap naar buiten brengen. Hilsong , Bethel music alles word ingezet door de boze om de christen weg te houden van de Here Jezus de Zoon van God, want Hij Jezus is God…. Het word duisterder om ons heen ook in de kerk zo blijkt maar weer eens en missen we het onderscheidingensvermogen in de waarheid de Bijbel en duisternis , omdat we het niet toetsen aan de waarheid en niet om leiding bidden om het te begrijpen wat er staat.
  Maar Hij die in ons woont is sterker dan hij die in de wereld is als ik het zo mag verwoorden. En dit is nog makkelijk te onderscheiden en ik denk dat het alleen maar moeilijker word in de toekomst om de leugens te doorgronden die satan op ons afstuurt of zelfs moeilijker word om tegen heilige huisjes te schoppen , omdat die zogenaamde heilige huisjes vel worden verdedigt….. Ik ben van mening dat we terug naar de bijbel moeten en deze als De Waarheid serieus moeten nemen en ons niet te vrede stellen met allerlei leer die daarop lijken zonder die eerst te toetsen aan De Waarheid.
  een brood is een brood , maar het ene brood lijkt op echt brood maar in wezen geeft hij geen voeding dan alleen een gevoel van verzadiging, en langzaam maar zeker verhonger je en ga je dood.
  Het echte brood , het levende brood wat voeding geeft aan je lichaam , ziel en geest lust men niet , maar men vergeet dat net als het Levende water leven geeft aan je ziel en geest , je ook voeding nodig hebt en dat is het woord van God de Bijbel.
  een goed en helder geschreven blog , ben er blij mee en het helpt mij om scherp te blijven

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s